lördag 7 maj 2011

I år, för 20 år sen...Cannaiola-festen, dvs det lokala vinets fest (bild: Hans P)

...så rullade vår husbil in i den lilla staden Marta vid Bolsenasjön i Italien. Vi skulle hälsa på våra vänner Dick och Margareta som hittat staden sommaren innan.

Vi kom via Berlin och Prag

Vi parkerade gratis på strandpromenaden i skuggan av träden, och vi klev rakt in i en Fellini-film. Vi blev så fast, att vi återvänt dit om och om igen. Vi har fått italienska vänner, och de har besökt oss här hemma i Sverige. Senast var vi där förra sommaren. Karabinjären/polisen Paulo som vi lärt känna, har nu gått i pension (vid 55) och jobbar nu som trädgårdsmästare på en agriturismo i trakten.

Charmen med Marta är att det inte är en turiststad, det är i stället en glimt av det gamla Italien. Ingen kan engelska, förutom stadens adelsman och prästen som pratar franska. Alltså fick vi lära oss italienska på egen hand. Prata i presens sa dom, vi förstår. Våra barn har vuxit upp här varje sommar, och vi har följt med våra italienska vänners barn år från år. Mycket har ändrats under årens lopp, Italien blir mer och mer likt Sverige: parkeringsautomater, p-lisor, inga hemlösa hundar, osv. Men våra vänner finns kvar.

2006 vann Italien VM i forboll. Vi såg finalmatchen på storbilds-TV i Marta, Staden exploderade i glädje (bild: Hans P)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar