tisdag 24 maj 2011

Gubbar

Överallt i Italiens små städer och samhällen ser man dessa gubbar. I det här fallet så är det kortspelargänget som sitter hela dagarna utanför Silvestros bar i centrala Marta vid Bolsenasjön. De sitter där hela dagarna, utan att någonsin köpa något från baren. Om man frågar var deras fruar är, så är svaret att de är hemma och städar/lagar mat, eller att de är för tjocka för att komma ut genom dörren. Klockan 12 går gubbarna hem, för då servereas "pranzo", dvs lunch. Efter en liten vila på maten, så är de snart tillbaka igen.


Diana jobbar i baren under förmiddagarna

I Italien finns också speciella barer för pensionärer (anziani). Där serveras billigt vin, mycket billigare än på de vanliga barerna. Det är en förmån för Italiens pensionärer. Men de verkar ändå föredra de centrala barerna där händer mer som de kan titta på.

På tal om billigt vin, så ser man mycket sällan berusade personer. Det fanns en person, som pga denna sin lägging var mycket hårt hållen hemma. Men nån gång varje dag smög han sig förbi oss och viskade "Dammi un gucho", ungefär ge mig en slurk. Och vi tyckte inte att det gjorde varken till eller från att ge honom ett dricksglas med rödvin.
Det är lätt att slå sig i slang med de här gubbarna, och de berättar gärna hur det var förr. De riktigt gamla kommer ihåg hur det var under krigsåren, och jag har också träffat Marino, som suttit i sovjetiskt krigsfångeläger efter Stalingrad. När vi lärde oss italienska så sade gubbarna att det räckte att vi talade i presens, de förstod ändå. Så hade de också gjort med de tyska ockupanterna 1943-45.

Gubbarna har sina stamställen, och de går alltid till samma bar. Undrar just hur barerna kan gå runt ekonomiskt, eftersom nån sällan köper nåt. Men de har en viktig social funktion.

När jag promenerade i centro storico en eftermiddag, så kände några igen mig. Det var ett gäng gubbar som brukade träffas i denna cantina (vinkällare). Cantinan är från etruskisk tid, dvs före romarna, och det fanns en trappa i bakgrunden som ledde neråt. Det var mysigt att få lite vin och ost tillsammans med dem.

1 kommentar:

  1. Synd att tanterna inte kommer ut... Annars tycker jag att det där låter som ett trevligare liv på ålderns höst än ensamheten som drabbar en del gamla här!

    SvaraRadera